Brezilya: Ferqê çımraviyarnayışan

Wikipediya, ensiklopediya xosere ra
Content deleted Content added
mNo edit summary
No edit summary
Line 27: Line 27:
|Kodê_têlefoni = +55
|Kodê_têlefoni = +55
}}
}}
'''Brezilya''' mıntıqa ra verocê qıta [[Amerika]] dera. Zımey Brezilya de [[Surinam]], [[Bolivya]], [[Guyana]] u [[Venezuela]]; veroc de [[Uruguay]]; rocawan de [[Kolombiya]], [[Arcantin]], [[Peru]] u [[Paraguay]]; rocakewtene de [[Okyanuso Atlantik]] estê. Paytextê xo suka [[Brazil]]a. Brezilya eyaletan ra yena pêra (mıteşekkıla); 27 eyaletê xo estê. Brezilya ezaya [[Mıletê Yewbiyayey]]ia.
'''Brezilya''' mıntıqa ra verocê qıta [[Amerika]] dera. Zımey Brezilya de [[Surinam]], [[Bolivya]], [[Guyana]] u [[Venezuela]]; veroc de [[Uruguay]]; rocawan de [[Kolombiya]], [[Arcantin]], [[Peru]] u [[Paraguay]]; rocakewtene de [[Okyanuso Atlantik]] estê. Paytextê xo suka [[Brasília]]ya. Brezilya eyaletan ra yena pêra (mıteşekkıla); 27 eyaletê xo estê. Brezilya ezaya [[Mıletê Yewbiyayey]]ia.


== Tarix ==
== Tarix ==

Revizyonê 7 Nisane 2020, seate 08:21 de

Cumhuriyetê Breziyayo Federal
República Federativa do Brasil
Desmal û Arma
Melumat
Ware Dewleta hegemonyal
Mıntıqa Amerika Latine
Embıryani Arcantin, Bolivya, Guyanay Fransa, Guyana, Paraguay, Peru, Surinam, Uruguay, Venezuela, Kolombiya û Fransa
Sazbiyayış Tışrino Peyên 1899
İdare Brasília Federal Government of BrazilNational Congress of Brazil
Erd 8.514.215 km²8 515 767 km2
Nıfus 203 062 512
Hıkumet

Cumhuriyeto de Federalo

Cumhuriyeto federal
Serdar Dilma RousseffLuiz Inácio Lula da Silva
Kodê telefoni +55
Leteyê saete UTC−02:00
Kodê interneti .br
Zıwano resmi Portekizki
Merş Brazilian National Anthem
Cayo tewr berz Pico da Neblina
Cayo tewr nızm Okyanuso Atlantik
Pere Brazilian real
Ravêrşiyayışê heqa merdıman 0,75
Xerita

Brezilya mıntıqa ra verocê qıta Amerika dera. Zımey Brezilya de Surinam, Bolivya, Guyana u Venezuela; veroc de Uruguay; rocawan de Kolombiya, Arcantin, Peru u Paraguay; rocakewtene de Okyanuso Atlantik estê. Paytextê xo suka Brasíliaya. Brezilya eyaletan ra yena pêra (mıteşekkıla); 27 eyaletê xo estê. Brezilya ezaya Mıletê Yewbiyayeyia.

Tarix

Verê işğalê dewleta Portekizi ra, eşirê Postesuran (Qızılderili) Brezilya dı ronişte biyê. Wextê seserra 15ine de Portekizıcan Brezilya işğal kerda. Semedê zernan u qehwa zaf merdumê mılteciy şiyê Brezilya. Bênatey seserranê 15 u 18ine de Brezilya koloniya/mıstemera Portekizi biya. Serra 1822ine de Brezilya xo reyna ra, xoser ilan kerd. Ewro sistemê idarey xo demokrasiya, labelê eskeran Brezilya de zaf darbey kerdi.

Nıfus

Xerita Brezilya

Nıfusê Brezilya 186 milyono. Zaf mıxtelıf mılleti tede cıwiyenê. Şarê Ewropa (Portekizıci, İspanyoli, İtalyani, Almani u Fransızi), Afrika (Angola, Togo u Nicerya) u Asya tey zafê. Dinê Brezilya Xrıstiyanina u mezhebê mılletê Brezilya ki Katoliko. Taê Musewiy u Mısılmani ki estê. Zıwano xoyo resmi Portekizkiyo. Taê ki İspanyolki qısey kenê. Semedê koloniya/mıstemera-biyaena Portekizi ra zagonê Portekizıcan biyo zagonê Brezilya.

Ekonomiye

Ekonomiyê Brezilya nê zaf qewetıno, nê zaf ki xırabıno. Zaf mıntıqê Brezilya peyser mendê, labelê zaf mıntıqey ki raver şiyê. Endustriya meden u ziraeti zaf gırda.

Spor

Futbolê Brezilya zaf qewetıno. Taxımê Brezilya milliye phanc (5) kupey dınya guretê.

İklım û sûki

İklimê dewleta Brezilya tropiko u hewaê xo zaf germıno. Bırrê Şile zerrey Brezilya de caê xo gênê. Hama sahılê xoyê reğbetkari estê; sahılê Rio de Janeiroy dınya de meşhuro. Awıka Okyanusi Rio de Janeiro de zelal u paka. Her serre seba sahıl u karnevali xeylê merdumê Amerikanıci u Ewropayıci şonê Rio de Janeiro.Suka Sao Pauloy zaf raver şiya. Tede banê xeylê berzi estê. Sao Paulo bacarê dewizio, paytextê borsao u merkezê iqtısadê Brezilyao. Rio de Janeiro merkezê xeceliyayış u karnevalio.

Çımey