Karber vaten:Mirzali/Arşiv 5

Page contents not supported in other languages.
Wikipediya, ensiklopediya xosere ra

Selam. Naber ? Commons:Category:Dersim rebellion oluşturuldu. Haberin oldun. Hoşçakalın. Takabeg (talk) 06:01, 24 Adare 2012 (UTC)

deleting of contentless entries[çımeyi bıvurne]

Hi Mirza,
Could you delete the empty pages?George Animal (mesac) 12:21, 17 Gulane 2012 (UTC)

Request for translation. Yanka Kupala and Yakub Kolas[çımeyi bıvurne]

Dear Miry! Warm greeting from Belarusian Wikipedia! This year we celebrate 130. birthday of Belarusian great poets en:Yanka Kupala and en:Yakub Kolas Could you help us to translate articles into your unique and honourable language? Thank you in advance! --Rymchonak (mesac) 05:32, 8 Hezirane 2012 (UTC)

Zazaca hakkında[çımeyi bıvurne]

Merhaba Mirzali,Zazaca hakkında birkaç soru sormam gerekiyor, birincisi Zazaca'daki esas çoğul eki hangisi ? makale yaratırken hangisini kullanmam gerekir? -an,-ey-,-ê,-i ? ikincisi ise suffix hakkında, esas suffix hangisi ? makale yaratırken hangisini kullanmam lazımdır? şunu demek istiyorum, zıwanê resmiyê Almanya? zıwano resmiyo Almanya ? zıwana resmiya Almanya ? ya da nuskaro Amerikayıc,nuskarê Amerikayıc,Nuskara Amerikayıc ? esas olan hangisi hangisidir ? -a,-ê, ya da -o? Makalelerin hepsinde farklı kullanılmış,Farsça'da -e, Kurtçe de -a kullanılıyor,Ben Zazaca diğerlerinin kopyası gibi olmasın diye -o yu kullandım.Esas olanı hakkında yardımcı olursanız bundan sonra onu kullanırım,teşekkürler.

tesekur kenane Mirzali,ez yew zazayo ama zazakiyo mı zaf rınd niyo,bu yuzden devamını turkce yazacagim,dunya da her 14 gunde bir dil yok oluyor ve bildiginiz gibi bizim dilimiz de yok olma tehlikesiyle karsi karsiya.Dilin yok olmasini önleyen onemli unsurlardan birisi de edebiyat degilmidir(o dilde yazılan yazılar,makaleler vs).Zazaca ne kadar cok makale olursa hem dilimizin yok olmasını onleriz hem de insanımıza o kadar fazla yardımcı oluruz(Zazaca bilen bir Zaza makalenin Turkcesi ya da baska bir dildeki anlamı yerine Zazaca sina bakar) diye dusundum.Ben Zazaca Wikipedia yi biraz inceledim,makalelerin ekseriyetinin tam olmadigini veya insanlara fazla yararı olmayacak seyler hakkında oldugunu dusundum.(Mesela Zazaca wikipediya da dunyaca tanınmis kisiler hakkinda bilgi yok fakat anadoluda belki birkac sene sonra yok olacak bir koy hakkında bilgi var ya da tüm dunyaca tanınan yazar Stephenie meyer hakkında bilgi yoktu-ben bildigim kadariyla yazdım- ama adini hic duymadigimiz yazarlar hakkinda bilgi var).Boyle olursa dilimizin gelisemez,dilimizin gelismesi icin daha fazla uluslararasilasmaya ihtiyaci var.Bu yuzden Zazaca Wikipedia ya uye oldum,bildigim kadariyla dunyaca taninmis kisilerin Zazaki de makalelerini yarattim.İngilizce,Farsça,Turkce,Endonezce,Azerice ve biraz İspanyolca/Fransızca biraz Arapça biliyorum bu yüzden zaten wikipedi de ceviri grubundayim ama Wikitranslate e de uye oldum.Zazaca da izafeleri,suffixleri ve inceledim gercekten yardimci oldu.tekrar tesekkurler.

heqa wikipedia zazaki de[çımeyi bıvurne]

merhaba Mirzali abi,birşey soracaktım,bana gonderdigin mesajdaki translate wiki ne hakkında tam olarak kullanımı nasıl oluyor? son degisiklere baktim benim imla hatalarimla dolu,hatali sayfalari bildigim kadariyla yazdim,hic makale olmamasindansa birkac yanlisla olsun diye dusundum.Zazacamiz son derece kompleks bir dil,inglizcede,almancada,farscada dilin standart kurallari var.istegim dilimizin gelismesi,yanlislar zamanla giderilir diye dusunuyorum. yanlislarim icin tekrar ozur dilerim.tesekkurler...

tesekur keno Mirzali abi,estafurulla zamet niyo ekledim seni

Hi, Please send me an email.جواد (mesac) 23:49, 6 Tebaxe 2012 (UTC)

Calanor ve Arde gibi kullanıcıları engellemeye devam et sen, Yahu Arde seni facebookta arkadaş olarak ekledi, Adamla hiç mi konuşmadın ,hiç mi fotoğrafını görmedin, Hiç mi tanımadın mübarek, Engellersen engelle umurumda bile değil ama zazaca için çalışan insanlara bu yaptığın hiç hoş değil. --Erdemaslancan (mesac) 17:33, 2 Keşkelun 2012 (UTC)

etiyay to ra zahmet bıvurne, ca dê Category Kategoriye, ca dê Redirecti HETENAYIŞ bınusne. :D

mesacé ke mediawiki werénayış deré, éna ber normal mediawiki ser, zewbi é mesacé sistemi uca de negurené.

be sılamet[çımeyi bıvurne]

Ravêri merhebe, inca de ma rê heqa yew hısus de fikrê to zi lazımo,ma vurnayışê çekuyê Mıntıqa be yew namey Zazaki wazeno.Ma heqa in husıs dı werênayış kerdo ema mutabakat nêbı.Ma vera Mıntıqa çekuyay ray ser/peyda berdo.liste ino;

  • 1-Ca
  • 2-Peremun
  • 3-Zom
  • 4-Yexine/Exine
  • 5-Xotar
  • 5-Herd
  • 6-Hurindi
  • 7-Ware/Wer (mı be in çekuy nuştey vıraşto)
  • 8-Rastik
  • 9-Çewlik
  • 10-Kurt
  • 11-Kurtik
  • 12-Nahiye
  • 13-Zemin
  • 14-Werge
  • 15-Hega
  • 16-Duşne
  • 17-Dirun
  • 18-Het/Hete
  • 19-Pair

Ez inca de namê mıntıqa be warey nuşto.Ema maneyê warey mıntıqa niyo.Warey manayê keyê ke yayla de dero ya zi yayla ra yeno.Het/Hetey çekuya mıntıqa rê tewr nezdiyo.Fikrê to çıyo?Heqa in hısus de tı se fikir keno? be sılamet.--Arde (mesac)


Ma be xêr di!
ware (yayla) nêbeno, het (taraf) qet nêbeno; mıntıqa (bölge) çekuya tewr raştıkêna, wa çekuya mıntıqa bımano u çekuya warey gani bıesteriyo.
  1. ca = yer (kent, köy gibi)
  2. peremun = ?
  3. zom = ? (Kurdki: < com = meydan)
  4. yexine/exine = ?
  5. xotar = ?
  6. herd < erd = yer (toprak)
  7. hurindi < hurêndi = bir şeyin veya kimsenin yeri
  8. ware = yayla
  9. rastık = ?
  10. çewlık = ?
  11. kurt = ?
  12. kurtık = ? (Kurdki: zozan = yayla) → deşte = ova
  13. nahiya = bucak (Erebki: nāḥiyya ناحيّة)
  14. zemin = yer, toprak (Farski: zamīn زمين)
  15. werge = ?
  16. hêga = tarla
  17. duşne = ?
  18. dirun = ?
  19. het = yan (taraf)
  20. pair = ?
  • mıntıqa = bölge (Erebki: minṭaḳa منطقة)
  • hewali = yöre (Erebki: hawālī حوالي)

--Mirzali

  • ebe aştiye,
mı be Asmen zi qısey kerd,Asmen mı rê seba mıntıqa çekuya het/hete vato.Mıntıqa Zazaki niyo,vurnayışê no çekuya mıheqqeq lazımo.Mı tayn kelımey perda berd;
  • (Erdlete = erd(arazi) + lete(parça), araziparçası)
  • (Erdpare = erd(arazi) + pare(bölümü), arazibölümü)
Heqa çekuyay ke mı berd de fikrê to çıko?
Bırao delali!
Mena hetia sıfteyıne zewbinaya u yena ra mena terefi. Her çıqasi ke hetê etimolociye ra çekuya mıntıqa Erebki ra bêro, na zi çekuya de Zazakiya. Heni luksê de ma çıniyo ke, ma çekuyanê ğeriban weçinime u zıwan ra bıercime teber. Zıwan de çı ke yeno diyayene, ma ninan gani têdust ra bıgurenime. Na dewlemendiya (zenginiya) zıwania.
Çekuyê ke to afernayê, benê. Hema anciya zi seba qıseyanê pêrabesteyan de bewne! Ebe sılamê dostêni! --Mirzali
Heya, raşta.mı qıseyanê pêrabesteyan sêr(nia) kerd,zaf hewlo.eke to zi çekuyê ke mı peyda berd hes kerdo,erdlete ya erdpare kamci?ez çekuya erdlete tercih keno.be hurmeti Arde (mesac) 10:02, 25 Keşkelun 2012 (UTC)
Bıra, çiyo ke ez vanan, hetê peydakerdışi ra nê çekuy (erdlete, erdpare) raştê. Hema ninan seba mıntıqa gurenayış mı çım de anciya nêbeno, çıke ebe mena Tırki ra vacime ke kara parçası hurêndia bölge de nêşono, wa çekuya mıntıqa hewna bımano. -- Mirzali

mesacé ke mediawiki werénayış deré, éna ber normal mediawiki ser, zewbi é mesacé sistemi uca de negurené.

I have a question on Zazaki translation of war and battle. How do you say "war" in Zazaki language ? Ceng ? Lec ? How do you say battle in Zazaki language ? Takabeg (mesac) 10:29, 13 Tişrino Verên 2012 (UTC)

Dear Takabeg!
herb = harp, savaş (war)
ceng = cenk, savaş (battle)
lec ("qewğa") = kavga (quarrel, fight)
Mirzali (mesac)
Sağolun. Ona göre yeniden kategorize edecem. Takabeg (mesac) 22:21, 13 Tişrino Verên 2012 (UTC)

Dewletê Amerikayê Yewbiyayey mi dogru yoksa Dewletanê Amerikayê Yewbiyayey mi ? Takabeg (mesac) 11:42, 13 Tişrino Verên 2012 (UTC)

Dewletê Amerikayê Yewbiyayey = Halo raşt (Yalın hal [casus rectus])
Dewletanê Amerikayê Yewbiyayeyan = Halo çewt (Bükümlü hal [casus obliquus])
Mirzali (mesac)

Dewletê Amerikayê Yewbiyayey United State of America

Dewletanê Amerikayê Yewbiyayey United States of America

gibime geldi de.... Takabeg (mesac) 22:21, 13 Tişrino Verên 2012 (UTC)

Mamekiye maddesinin duzenlenmesi lazim ama su an madde kilitli. Takabeg (mesac) 10:35, 15 Tişrino Verên 2012 (UTC)

Sagol. Birde Şêx Seid de kilitliymis. Bunlarin disinda Erdemaslancan'in actigi bir suru bos maddeler var. Onlarin komple silinmesi lazim. Bana kalirsa, coooook kisa icerikli maddeler de silinebilirler. Takabeg (mesac) 11:09, 15 Tişrino Verên 2012 (UTC)
Çok değerli dostum Takabeg! Gayret ve yardımın için sana çok teşekkür ediyor ve tarafsız tutumun için de ayrıca seni takdir ediyorum. Senin de fark ettiğin gibi onun yapmaya çalıştığı copy and paste yöntemiyle anlamsız bir yarıştan ibaretti. Boş maddeleri silebilirsin, ancak kısa maddeler bir cümlecik de olsa şimdilik kalsın derim. Bütün düzenlemeleri bitirdikten sonra, madde içeriklerini geliştirme üzerine çalışırım. Mirzali
  • Tamam. Simdilik sadece bos maddeler silinsinler. Ben silemiyorum sen ve diger hizmetlilerin silmeleri lazim. Birde Nazmiya de kilitli. Takabeg (mesac) 11:35, 15 Tişrino Verên 2012 (UTC)
Olur! Bu kilitlemelerin sebebi de yine odur. Son zamanlarda yaptığı vandalizm yüzünden kilitledim. Mirzali

Tunceli ve Mamekiye[çımeyi bıvurne]

Bu degisikliginle ilgili olarak bunlar Mamekiye şehri veya ilçesinin ilceleri degil Tunceli ilinin ilçeleridir. Dolayısıyla şehir ve ilçeyi anlatan Mamekiye maddesinde değil Dêsım (wılayet) maddesinde yer almalı. Takabeg (mesac) 14:36, 15 Tişrino Verên 2012 (UTC)

Bu konuda haklısın. Yoğun iş ve düşüncelerimden dolayı acele davrandım. Düzeltmelerin için tekrar teşekkür ediyorum. Mirzali

Selam. Bu AKPli vatandaş bir Zaza mı acaba ? Takabeg (mesac) 02:41, 16 Tişrino Verên 2012 (UTC)

Zaza olması muhtemeldir. Keza Elazığ ahalisinin çoğu Zaza kökenlidir. Kimi zamanla anadili olan Zazaca'yı unutmuştur. Hatta dini yönden de Alevilik'ten Sünniliğe geçişler olmuştur. Bu benim şahsi kanaatimdir.
Siyasi olguları takip etmemle birlikte, liberal olmayı yeğlerim. Hangi milletten olursa olsun aşırı romantizm milliyetçiliğine karşıyım. Kaldı ki, burda ansiklopedi gibi önemli bir projede benim tek uğraşım dini ve siyasi tarafsızlıktan yola çıkarak kendi özkültür ve anadilime nesnel bir katkı sunmaktır. Aynı zamanda yabancı kültür ve dillere karşı da saygı ve sevgim vardır. Tarihte olmuş ve günümüzde olan dini veya siyasi haksızlıklar hâlâ vardır. Bunları ancak legal platformlarda karşılıklı tartışıp görüşerek aşmamız mümkün olabilir. Kin ve nefret gibi olumsuz duygular insanları savaşlara ve felaketlere sürüklüyor. Maalesef hâlâ o yöne gidiliyor. Cenabi Hak yine de insanlara akıl, olumlu fikir ve insaf versin. Barış ve huzurlu bir dünya özlemi içindeyim şahsen. Dostça selamlarımla! -- Mirzali

Eşiri u Ocaxê Elewi[çımeyi bıvurne]

Ağuçan eşir değil de ocax (ocak) olarak biliyorum ve kaynaklara baktığımda da Ağuçan Ocağı şeklinde anlatılıyor. Khurêşin Türkçesi Kureyşan mı ? Bu da Alevi ocaklarından değil mi ? Anladığım kadarıyla {{Eşiri}}'de hem eşir hem de ocax yer alıyor.

Eşiri maddesinde eşir hakkında genel ve kapsamlı tanım bile yapılmamakta, madde başlığının Eşirê Zazayan veya Listê eşirê Zazayan olması gerektiğini düşünüyorum. Takabeg (mesac) 12:39, 16 Tişrino Verên 2012 (UTC)

Ocaklar adını oymaktan (aşiretten) alır zaten, bunun tersi sözkonusu değildir. Khurêş sözcüğün yalın köküdür. Buna çoğul genitif hâl eki -an eklendiğinde de sözcük Khurêşan olur. Bu haliyle de Türkçe'ye geçmiş Kureyşandır.
Eşiri madde başlığını Eşirê Zazayan olarak değiştirdim. -- Mirzali

Terteley Dêsımi ve Terteleyê Dêrsımi aynı konuyu mu anlatıyor ? Takabeg (mesac) 22:00, 16 Tişrino Verên 2012 (UTC)

Kategoriye:Cengê Dınyaê Yewine -> Kategoriye:Cengê Herbê Dınyayê Yewine (battles of WWI) mi uygun ? Takabeg (mesac) 23:14, 16 Tişrino Verên 2012 (UTC)

Anladığım kadarıyla Kategoriye:Eyaletê Dewletanê Amerikayê Yewbiyayeyan ile Kategoriye:Dewletanê Amerikayê Yewbiyayeyan aynıdır. Hangisi kalsın ? Takabeg (mesac) 08:37, 17 Tişrino Verên 2012 (UTC)

Adaş aşiretler[çımeyi bıvurne]

Aynı adı (veya benzeri) taşıyan farklı aşiretler mevcuttur. Mesela İzol maddesinde hangi İzol anlatılacak ? Maddeyi açan kişi (Erdem)'nin niyeti belli ama :)) Maddenin içeriği, Zaza aşiretiyle ilgili mi yoksa Kürt aşiretiyle ilgili mi olacak ? Bunun dışında Rut adını taşıyan farklı dini, farklı aşiretler mevcut. Rut (Eşirê Zazayan), Rut (Eşirê Kurdan) gibi başlıkları mı seçilmeli ? Takabeg (mesac) 22:28, 17 Tişrino Verên 2012 (UTC)

Aşiret adlarının aynı veya benzer olması, bazı Kürt ve Zaza aşiretlerin içiçe girmesinden kaynaklanıyor. Kimileri Zaza iken asimile olup sonradan Kürtçe konuşmuş ve bunun tersi de olmuştur. Kaynak göstermeden nasıl ayıracağımızı ben de bilmiyorum. Bu konuda bıra Asmêne bir de danışsak derim. -- Mirzali
Tabi danışalım. Umarım faydalı kaynaklara sahiptir. Elimde ise, sadece Aşiretler Raporu, Doğuda Aşiretler, Kürtler, Aleviler gibi sınırlı kaynaklar var. Eninde sonunda Wikipedia'nın maddeleri kaynaklara dayanılarak yazılmalıdır. Birde Cumhuriyetina Weimar silebilir misin ? Takabeg (mesac) 23:14, 17 Tişrino Verên 2012 (UTC)

Şehir maddeleri[çımeyi bıvurne]

İl merkezlerine uygulanmakta olan (bacar)'lı (suke)'li maddelerin başlıklarını sadeleştirmeyi planlıyorum. Yani artık dünya standartını (interwikilerdeki) yakalayalım derim :) O yüzden ilk etapta {{Delete}} şablonuyla işaret ettiğim il merkez maddelerini silebilir misin ? Takabeg (mesac) 12:06, 18 Tişrino Verên 2012 (UTC)

Kent adları[çımeyi bıvurne]

Kent adlarını hepten silmeyi doğru bulmuyorum. Yalın ad olarak onlar birer kavram oluşturur. Onları silme yerine, onlarla ilintili (arezekerdış) sayfalarına yönlerdirmek daha iyi olur. Keza aramada da bir kolaylık olur. Benim bazı madde başlıklarını yönlendirdikten sonra, onları silmemin nedeni yanlış yazılımlarından dolayıdır. Yanlış yazılmış bir başlığı yönlendirmek doğru olmaz. Ancak, kent adlarında veya kavram varyantlarını yönlendirmede aynı durum sözkonusu değildir. Mirzali (mesac)

Keşke Zazaca Vikidede bir topluluk olsaydı.... Şu anki durumda konsensus oluşturulamaz. Erdemaslancan'ın iddiasına tam olarak katılmamakla birlikte topluluğun olmamayışı Zazaca Viki için büyük bir dezavantajdır. Sen kendi başına karar verirsen diktatörlük yapıyor derler. 1Ayrıca bazılarda (suke) bazılarda (bacar) eki eklendiği için düzensizlik oluşturulmaktadır. Takabeg (mesac) 12:28, 18 Tişrino Verên 2012 (UTC)
Bu konuda haklısın. Vikipedimizde topluluk olmadığı gibi her yeni gelen de kendi bildiği gibi yön vermeye çalışıyor. Bu yüzden düzensizlikler oluşmuştur. Ancak, benim isteğim de ortak bir dilde anlaşmaktır. Neyse konuyu dağıtmayalım. Senin sadeleştirme planını tam olarak anlayamadım. Örneğin Estanbul (arezekerdış), Estanbul (wılayet), Estanbul (sûke) iyi de bunların anabaşlığı olan Estanbol kavramı kaybolup gidecek.
Sûke (town) ve bacar (city) ayrımına gelince, bunların anlam bakımından nüans farlılıklarını daha önce açıklamıştım. Bu durumda bacar büyükşehir adına (wılayet) başlıklarında gizlidir. Geriye sûke adı kalır ki, bu şehir ilçe merkezleri için daha uygun düşer. Mirzali