Merakeş

Wikipediya, ensiklopediya xosere ra
Merakeş
Desmal û Arma
Melumat
Ware Monarşiya Qanuni
Mıntıqa Afrikaya Zımey
Embıryani Cezayir, İspanya û Yewina Ewropa
İdare Cabinet of MoroccoParliament of Morocco
Erd 446 550 km2
Nıfus 37 076 584
Hıkumet Monarşiya Qanuni
Serdar Mohammed
Kodê telefoni +212
Leteyê saete UTC+01.00
Kodê interneti .ma
Zıwano resmi Erebki û Standard Moroccan Amazigh
Merş Cherifian Anthem
Cayo tewr berz Jbel Toubkal
Cayo tewr nızm Sebkha Tah
Pere Moroccan dirham
Ravêrşiyayışê heqa merdıman 0,68
Xerita

Merakeşi (المغرب) yew dewleta qıta Afrikao. Caê xo mıntıqa ra zımey qıta Afrika dero. Zımey Fasi de Deryao Sıpê (Deryao Miyanên) u İspanya; veroc de Moritanya; rocakewtene de Cezayir; rocawan de Oyanuso Atlantik estê. Paytextê Fasi sûka Rabatia. Merakeş ezaê Mıletê Yewbiyayey u Yewiya Erebio. Sistemê idarey xo monarşiya qanuniya. Merakeş de demokrasiye çına.

Tarix[bıvurne | çımeyi bıvurne]

Tarixê Merakeşi zaf khano. Verende ra merdumê Berberan Merakeş de ronışte biyê. Feqet bênatey serranê 200 u 800an de İmparatoriya Roma u İmparatoriya Bizansi erdê Merakeşi işğal kerdo. Seserra 8ıne de Emewi Ereban erdê Merakeşi de hukım kerdo u Berberan pêrune İslamiyet qebul kerdo. Serra 711ıne de merdumê Merakeşi (Emewi Erebi) şiyê İspanya u hetan serra 1492ıne İspanya idare kerda. Seserra 19ıne de Fransa Merakeş işğal kerdo u Merakeş biyo be koloniya/mıstemera Fransa. Eskerê Fransa Merakeş de zaf terteley kerdê. Serra 1956ıne de Merakeş xo reyno ra, xoser ilan kerdo.

İklım u sûki[bıvurne | çımeyi bıvurne]

İklimê Merakeşi vuriyeno. Rocawanê Merakeşi de iklim weşo. Feqet rocvetışê Merakeşi de hewa zaf germıno; tici zaf erzena. Rocvetışê Merakeşi de erd çolo. Mıntıqa ra Oyanuso Atlantiki de hewa zaf honıko.

Sûkê (Bacarê) Gırdi:

Sûka Kasablanka zaf raver şiya. Banê xeylê berzi u binaê ke hetê mimariye de mıkemmel vıraziyaê, estê. Kasablanka bacarê dewizio, paytextê borsao, merkezê İqtısadê Merakeşio. Sûka Rabati merkezê siyasetia.

Xerita Merakeşi

Nıfus[bıvurne | çımeyi bıvurne]

Nıfusê Merakeşi 31 milyono. % 90 şarê Merakeşi rocawanê Merakeşi de ronıştiyo. % 99 şarê Merakeşi Ereb u Berberê. Dinê Merakeşi İslamo; feqet taê İsewiy u Musewiy ki estê. Merdumê ğeribi senıkê. Zıwano resmi Erebkiyo; feqet xeylê merdumi Berberki qısey kenê. Nuskar u wendoğê xo zaf niyê.

İqtısad[bıvurne | çımeyi bıvurne]

İqtısadê Merakeşi qewetın niyo. Endustriye, turizm u maden zaf muhimê. Standardê heyati hewl niyo. Gırdina iqtısadi ra Merakeş qıta Afrika de ê phancıno; Merakeş dıma Afrika Cenubi, Mısır, Cezayir u Nicero.

Çımey[bıvurne | çımeyi bıvurne]