Lista fosilanê evolusyonê merduman

Wikipediya ra ensiklopediya xosere
Jump to navigation Jump to search

Eno nuşte de listenayışê fosilan estê ke evolusoyonê merduman de ca gırewtê:

Miyoseno peyên[bıvırne | çımey bıvırne]

7 milyon - 5.3 milyon ra ver[bıvırne | çımey bıvırne]

Name Serre Cıns Vênayış
tarihi
Ca Tenê diyê
Sahelanthropus tchadensis - TM 266-01-060-1.jpg TM 266 (Toumai) 7 milyon[1] Sahelanthropus tchadensis 2001 Çad Alain Beauvilain, Fanone Gongdibe, Mahamat Adoum ve Ahounta Djimdoumalbaye
Orrorin tugenensis.jpg BAR 1000'00 6 milyon[2] Orrorin tugenensis 2000 Kenya Martin Pickford, Kiptalam Cheboi, Dominique Gommery, Pierre Mein, Brigitte Senut,

Pliyosen[bıvırne | çımey bıvırne]

5.3 milyon - 2.58 milyon ra ver[bıvırne | çımey bıvırne]

Name Serre Cıns Vênayış
Ca Tenê ke diyê
Ardi.jpg Ardi 4.4 milyon[3] Ardipithecus ramidus 1994 Etyopya Yohannes Haile Selassie
KNM-LT 329 4.2 - 5 milyon[4] Australopithecus anamensis 1967 Kenya Arnold Lewis, Bryan Patterson[5][6]
KNM-TH 13150 4.15-5.25 milyon[7] Australopithecus anamensis 1984 Kenya -
KNM-KP 271 4 milyon[8] Australopithecus anamensis 1965 Kenya Bryan Patterson[5]
http://www.modernhumanorigins.net/laetolifoot.html ??? 3.7 milyon ??? 1976 Tanzanya Mary Leakey
http://www.modernhumanorigins.net/lh4.html LH 4 3.6 - 3.8 milyon Australopithecus afarensis 1974 Tanzania Mary Leakey[9]
K 12 (Abel) 3.5 Australopithecus bahrelghazali 1995 Çad Michel Brunet
Kenyanthropus platyops, skull (model).JPG KNM WT 40000 3.5 milyon Kenyanthropus platyops 1999 Kenya Justus Erus
Little Foot 01.jpg Stw 573 (???) 3.3 milyon Australopithecus ? 1994 Afrika Ronald J. Clarke
SelamAustralopithecus.jpg DIK-1 (???) 3.3 Ma Australopithecus afarensis 2000 Etiyopya Zeresenay Alemseged
Lucy Mexico.jpg AL 288-1 (Lucy) 3.2 milyon Australopithecus afarensis 1974 Etiyopya Tom Gray, Donald Johanson, Yves Coppens ve Maurice Taieb
AL 200-1 3 - 3.2 milyon Australopithecus afarensis 1975 Etiyopya Donald Johanson Yves Coppens ve Maurice Taieb
AL 129-1 3 - 3.2 milyon Australopithecus afarensis 1973 Etiyopya Donald Johanson
http://www.modernhumanorigins.net/al444-2.html AL 444-2 3 milyon Australopithecus afarensis 1991 Etiyopya Bill Kimbel

Pleistosen[bıvırne | çımey bıvırne]

Paleolitiko verên: 2.58 milyon - 300.000 serran ra ver[bıvırne | çımey bıvırne]

Name Serre Cıns Vênayış
Ca Tenê ke diyê
Australopithecus africanus - Cast of taung child Face.jpg Taung 1
(???)
2.5 milyon Australopithecus africanus 1924 Afrika Raymond Dart
Paranthropus aethiopicus.JPG KNM WT 17000
(Sere siya)
2.5 milyon Paranthropus aethiopicus 1985 Kenya Alan Walker
http://www.modernhumanorigins.net/sts14.html STS 14 2.04-2.58 milyon Australopithecus africanus 1947 Afrika Robert Broom
STS 71 2.04 - 2.58 milyon Australopithecus africanus 1947 Afrika Robert Broom
http://www.modernhumanorigins.net/sts52.html STS 52 2.04 - 2.58 milyon Australopithecus africanus 1947 Afrika Robert Broom
Mrs Ples Face.jpg STS 5
(Mrs. Ples)
2.04 milyon Australopithecus africanus 1947 Afrika Robert Broom
TM 1517 2 milyon Paranthropus robustus 1938 Afrika Gert Terblanche
Scientific American'da
bir MH1 resmi
MH1 1.977-1.98 milyon[10] Australopithecus sediba 2008 Güney Afrika Lee R. Berger
Homo habilis-KNM ER 1813.jpg KNM ER 1813 1.9 milyon Homo habilis 1973 Kenya Kamoya Kimeu
Homo rudolfensis.jpg KNM ER 1470 1.9 milyon Homo habilis 1972 Kenya Bernard Ngeneo[11]
OH 24
(???)
1.8 milyon Homo habilis 1968 Tanzanya Peter Nzube
Modern Human
???
OH 8 1.8 milyon Homo habilis 1960 Tanzanya
Paranthropus boisei skull.jpg OH 5
(Zinyantropus)
1.8 milyon Paranthropus boisei 1959 Tanzanya Mary Leakey
Dmanisi cranium D2700 (B).jpg D 2700 1.8 milyon Homo erectus 2001 Gurcıstan
Homo Habilis Oh7.jpg OH 7 1.75 milyon Homo habilis 1960 Tanzanya Jonathan Leakey
Homo ergaster.jpg KNM ER 3733 1.75 milyon Homo erectus 1975 Kenya Bernard Ngeneo
KNM ER 1805 1.74 milyon Homo habilis Kenya
Yuanmou Man 1.7 milyon Homo erectus 1965 Çin Fang Qian
OH 13 1.7 milyon Homo habilis 1963 Tanzanya N. Mbuika
KNM ER 406 1.7 milyon Paranthropus boisei 1969 Kenya Richard Leakey
KNM ER 732 1.7 milyon Paranthropus boisei 1970 Kenya Richard Leakey
KNM ER 23000 Kenya
KNM WT 17400 1.7 milyon Paranthropus boisei Kenya
Turkana Boy.jpg KNM WT 15000
(???)
1.6 milyon Homo erectus 1984 Kenya Kamoya Kimeu
STW 53
???
Modern Human
Origins
StW 53 1.5 - 2 milyon Homo gautengensis 1976 ??? A. R. Hughes
SK 847
???
Modern Human
Origins
SK 847 1.5 - 2 milyon Homo habilis 1949 Güney Afrika
DNH 7
???
Modern Human
Origins
DNH 7
(Evridiki)
1.5 - 2 milyon Paranthropus robustus 1994 Afrika André Keyser
SK 46 1.5 - 2 milyon Paranthropus robustus 1949 Afrika Robert Broom
Peninj çene kemiği 1.5 milyon Paranthropus boisei 1964 Tanzanya Richard Leakey
Chellean OH 9
 ???
Modern Human
Origins
OH 9
(Chellean Adamı)
1.5 milyon Homo erectus 1960 Tanzanya Louis Leakey
KNM ER 992 1.5 milyon Homo erectus 1971 Kenya Richard Leakey
Fossil KNM-ER 3883.JPG KNM ER 3883 1.4 - 1.6 milyon Homo erectus Kenya Richard Leakey
KGA 10-525 1.4 milyon Paranthropus boisei 1993 Etyopa A. Amzaye
Atapuerca ???[12] 1.2 milyon Homo erectus 2008 İspanya Eubold Carbonel
Kocabas det.jpg Kocabaş 1.1 milyon[13] Homo erectus 2002 ??? M. Cihat Alçiçek
Daka homo erectus calvaria.jpg Daka 1.0 milyon Homo erectus 1997 Etyopa Henry Gilbert
Sangiran 4 1 milyon Homo erectus 1939 Endonezya G.H.R. von Koenigswald
Homo antecessor.jpg 780 bin - 858 bin Homo erectus 1994 İspanya Bermúdez û Arsuaga
Sangiran 2
???
Modern Human
Origins
Sangiran 2 0.7 - 1.6 milyon Homo erectus 1937 Endonezya G.H.R. von Koenigswald
Trinil 2
Pithecanthropus-1
yan zi
???
0.7 -1 milyon Homo erectus 1891 Endonezya Eugène Dubois
Ternifine 2-3 700 bin Homo erectus 1954 Cezayir C. Arambourg
Sangiran 17
???
Modern Human
Origins
Sangiran 17 700 bin Homo erectus 1969 Endonezya S. Sartono
Peking Man Skull (replica) presented at Paleozoological Museum of China.jpg Pekin Adamı 680 bin - 780 bin Homo erectus 1921 Çin Davidson Black
Bodo
Modern Human
Origins'de
???
Bodo 600 bin Homo rhodesiensis 1976 Etyopa A. Asfaw
Unterkiefer von Mauer (Replika).JPG Mauer 1
(???)
500 bin Homo heidelbergensis 1907 Almanya Daniel Hartmann
??? ??? 500 bin Homo rhodesiensis 1953 Güney Afrika
Eartham Pit, Boxgrove Boxgrove Adamı 478 hezar - 524 hezar Homo heidelbergensis 1994 ???
Hexian PA830
???
Modern Human
Origins
Hexian 400 hezar - 500 hezar Homo erectus 1980 Çin
Homo heidelbergensis-Cranium -5.jpg Kafatası 5 (Miguelón) 400 hezar Homo heidelbergensis 1992 İspanya Bermúdez, Arsuaga ve Carbonell
Swanscombe 400 hezar Homo heidelbergensis 1935 ??? Alvan T Marston
Sale 400 hezar Homo rhodesiensis 1971 Fas
Arago XXI
???
Modern Human
Origins
Arago 21
(Tautavel Adamı)
400 hezar Homo heidelbergensis 1971 Fransa Henry de Lumley
[1] Ndutu 350 hezar Homo rhodesiensis 1973 Tanzanya A.A. Mturi
Steinheimer Urmensch Schaedel.jpg Steinheim kafatası 350 hezar Homo heidelbergensis 1933 Almanya

Paleolitiko Miyanên: 300.000 - 50.000 serran ra ver[bıvırne | çımey bıvırne]

Name Serre Cıns Vênayış
tarihi
Ca Tenê ke diyê
Petralona 1
görseli:
Modern Human
Origins
Petralona 1 250 bin - 500 bin Homo heidelbergensis 1960 Yunanıstan
Ngandong 7 250 bin Homo erectus 1931 Endonezya C. ter Haar ve G. H. R. von Koenigswald
Altamura Adamı 250k Homo neanderthalensis İtalya
Bontnewydd paleolitik sit alanı Bontnewydd (Pontynewydd) 230k Homo neanderthalensis 1981 İngiltere
Dali
görseli:
Modern Human
Origins
Dali (fosil) 209 bin Homo Erectus
veya
Homo sapiens
1978 Çin Shuntang Liu
Rhodesian Man.jpg Broken Hill 1
(Kabwe kafatası kemikleri
veya
Rodezya Adamı)
200 bin - 300 bin Homo rhodesiensis 1921 Zambiya Tom Zwiglaar
Omo 1
görseli:
Modern Human
Origins
Omo 1 190 bin Homo sapiens 1967 Etyopya Richard Leakey
Omo II
görseli:
Modern Human
Origins
Omo 2 190 bin Homo rhodesiensis Etiyopya Richard Leakey
Herto kafatası
görseli:
ABC Science
Herto kalıntıları 160 bin Homo sapiens idaltu 1997 Etyopya Tim White
Jebel Irhoud 1
kafatası
görseli:
Max Planck Enstitüsü
Jebel Irhoud 1 160 bin Homo sapiens 1991 Fas
Jebel Irhoud 2 160 bin HHomo sapiens 1991 Fas
Jebel Irhoud 3
alt çene kemiği
görseli:
PhysOrg.com
Jebel Irhoud 3 160 bin Homo sapiens 1991 Fas
Jebel Irhoud 4 160 bin Homo sapiens 1991 Fas
Tabun 1
görseli:
Modern Human
Origins
Tabun C1 120 bin Homo neanderthalensis 1967 İsrail Arthur Jelinek
Krapina C
görseli:
Modern Human
Origins
Krapina 100 bin - 127 bin [14] Homo neanderthalensis 1899 Hırvatistan Dragutin Gorjanović-Kramberger
Qafzeh VI
görseli:
Modern Human
Origins
Qafzeh 6 90 bin - 100 bin[14] Homo sapiens 1930 İsrail R. Neuville M Stekelis
Qafzeh.JPG Qafzeh IX 90 bin - 100 bin[14] Homo sapiens[15] 1933 İsrail T. McCown ve H. Moivus, Jr.
Qafzeh VI
görseli:
Modern Human
Origins
Qafzeh VI 90 bin - 100 bin[14] Homo sapiens 1933 İsrail T. McCown ve H. Moivus, Jr.
Scladena 80 bin - 127 bin[14] Homo neanderthalensis Belçıka
Skhul.JPG Skhul V 80 bin - 120 bin Homo sapiens 1933 İsrail T. McCown ve H. Moivus, Jr.
Skhul IX 80 hezar - 120 hezar Homo sapiens İsrail
Klasies
görseli:
Modern Human
Origins
Klasies nehri mağaraları 75 bin - 125 bin Homo sapiens 1960 Afrikaya Veroci Ray Inskeep, Robin Singer, John Wymer, Hilary Deacon
Obi-Rakhmat 1[16] 75 bin [14] Homo neanderthalensis 2003 Uzbekıstan
Teşik[17] 70 bin Homo neanderthalensis 1938 Özbekistan A. Okladnikov
Ferrassie skull.jpg La Ferrassie 1 70 bin Homo neanderthalensis 1909 Fransa R. Capitan ve D. Peyrony
Saccopastore 1
görseli:
Modern Human
Origins
Saccopastore 1 60 bin Homo neanderthalensis İtalya
Shanidar 1 60 bin - 80 bin Homo neanderthalensis 1961 Irak Ralph Solecki
Homo sapiens neanderthalensis.jpg La Chapelle-aux-Saints 1 60 bin Homo neanderthalensis 1908 Fransa A. ve J. Bouyssonie ve L. Bardon
Amud 7
görseli:
Modern Human
Origins
Amud 7 50 bin - 60 bin Homo neanderthalensis İsrail

Paleolitiko serên: 50.000 - 10.000 serran ra ver[bıvırne | çımey bıvırne]

Name Serre Cıns Vênayış
tarihi
Ca Tenê ke diyê
Sidrón 49 hezari Homo neanderthalensis 1994 İspanya
La Quina 5 45 bin - 60 bin[14] Homo neanderthalensis Fransa
La Quina 18 45 bin - 60 bin[14] Homo neanderthalensis Fransa
Kents Cavern Mağaraları 41 bin - 45 bin Homo sapiens 1927 İngiltere
Amud 1
görseli:
Modern Human
Origins
Amud 1 41 bin [18] Homo neanderthalensis İsrail
Mungo Man.jpg Mungo Adamı 40 bin - 60 bin Homo sapiens 1974 Australya
Mount Circeo 1
görseli:
Modern Human
Origins
Mt. Circeo 1 40 bin - 60 bin Homo neanderthalensis 1939 İtalya Prof. Blanc
Neanderthal 1
görseli:
Modern Human
Origins
Neanderthal 1 40 bin Homo neanderthalensis 1856 Almanya Johann Carl Fuhlrott
Hominin ayak baş parmağı kemiği 40 bin Homo ? (muhtemelen Neanderthal ile Denisova melezi) 2011 Rusya
Hofmeyr Skull.jpg Hofmeyr kafatası 36 bin Homo sapiens 1952 Afrikaya Veroci
Peştera cu Oase görseli Peştera cu Oase 36 hezari Homo sapiens 2002 Romanya
Paviland 33 bin Homo sapiens 1823 İngıltere William Buckland
Yamashita 32 hezari Homo sapiens 1962 Japonya
[2] Engis 30 hezari-50 hezari [14] Homo neanderthalensis 1829 Belçıka Philippe-Charles Schmerling
Gibraltar 1
görseli:
Modern Human
Origins
Cebelitarık 1 30 hezari-50 hezari [14] Homo neanderthalensis 1848 Cebelitarık Lieutenant Flint
Le Moustier 30 hezari-50 hezari Homo neanderthalensis 1909 Fransa
Denisova dişleri 30 bin - 50 bin Homo ? 2000 Rusya
Cro-Magnon.jpg Cro-Magnon 1 30 hezari Homo sapiens 1868 Fransa Louis Lartet
Homo sapiens Combe Capelle.jpg Combe Capelle 30 hezar - 35 hezar Homo sapiens 1909 Fransa O. Hauser
NG 6 27 hezar - 53 hezar Homo erectus 1931 İndonezya C. ter Haar ve GHR von Koenigswald
Predmosti 3
görseli:
Modern Human
Origins
Predmost 3 26 bin Homo sapiens 1894 Cumhuriyetê Çeki K.J. Maska
[3] Eel Point (Eel Burnu) 24 bin Homo sapiens 1997 İngıltere
Homo floresiensis.jpg LB 1 (Hobbit) 18 hezar Homo floresiensis 2003 İndonezya Peter Brown
Minatogawa 1
images at
Modern Human
Origins
Minatogawa 1 16 hezar - 18 hezar Homo sapiens 1970 Japonya
Tandou 15 hınzar Homo sapiens 1967 Australya Duncan Merrilees
[4] [5] Gough's 14.7 hınzar Homo sapiens 1927–1968 İngıltere
Iwo Eleru 13 hınzar[19] Homo rhodesiensis 1965 Nicerya
Cerro Sota 2 11 bin Homo sapiens 1936 Şili Junius Bird
Wadjak 1 10 bin - 12 bin Homo sapiens 1888 İndonezya Eugene Dubois

Holosen[bıvırne | çımey bıvırne]

Mezolitik / Neolitik: 10.000 - 5.000 serran ra ver[bıvırne | çımey bıvırne]

Name Serre Cıns Vênayış
Ca Tenê ke diyê
La Brea Kadını yaklaşık 10 bin Homo sapiens 1914 DAY
Cheddar Adamı 9 bin 1903 İngıltere
Kowswamp1.JPG Kow Swamp 1 9 bin - 13 bin Homo sapiens 1968 Australya A.G. Thorne
Afalou 13 8 bin - 12 bin Homo sapiens 1920 Cezayir C. Arambourg
Wadi Halfa 25 8 bin - 12 bin Homo sapiens 1963 Sudan G. Armelagos, E. Ewing, D. Greene
Wadi Kubbaniya 8 bin - 20 bin Homo sapiens 1982 Mısır Fred Wendorf
Lo 4b 6 bin - 9 bin Homo sapiens 1965 H. Robbins B.M. Lynch
Tepexpan Adamı 5 bin - 11 bin Homo sapiens 1947 Meksika H. de Terra
SDM 16704 4.9 bin - 11.8 bin Homo sapiens 1929 DAY M.J. Rogers

Namê kataloğanê fosilan de kılmnayışi[bıvırne | çımey bıvırne]

  • AL - Afar Bölgsi, Etiyopya
  • ARA-VP - Aramis Omurgalı Paleontolojisi, Etiyopya
  • BOU-VP - Bouri Omurgalı Paleontolojisi, Etiyopya
  • ER - East (Gölü) Rudolf, Kenya
  • KGA - Konso-Gardula, Etiyopya
  • KNM - Kenya Ulusal Müzesi
  • KP - Kanapoi, Kenya
  • OH - Olduvai Hominid, Tanzanya
  • SK - Swartkrans, Güney Afrika
  • Sts, Stw - Sterkfontein, Güney Afrika
  • TM - Transvaal Müzesi, Güney Afrika
  • TM - Toros-Menalla, Çad
  • WT - West (Gölü) Turkana, Kenya

Bıvênên[bıvırne | çımey bıvırne]

Bıwanên[bıvırne | çımey bıvırne]

  • Gibbons, Ann. İlk İnsan: Eski atalarımızı keşfetme yarışı . Anchor Books (2007). ISBN 978-1-4000-7696-3
  • Hartwig, Walter, ed (2002. 2004'de tekrar basıldı). Primat fosilleri. Cambridge University Press. ISBN 978-0-521-08141-2.
  • Johanson, Donald & Wong, Kate. Lucy'nin Mirası: İnsanın Kökenini Arayış. Three Rivers Press (2009). ISBN 978-0-307-39640-2
  • Şablon:Kitap kaynağı(Not: bu kitap genel olarak primatların evrimi hakkında çok yararlı ve insan evrimi hakkında dikkata değer bilgiler içermektedir. Bunun yanı sıra fosil tarihçesini de yer vermektedir).
  • Leakey, Richard & Lewin, Roger. İnsanın Kökeni: Bizi insan yapan nedir?. Little, Brown and Company (1992). ISBN 0-316-90298-5
  • Lewin, Roger. Kemikleri Tartışmak: İnsanın Kökeni Arayışında Tartışmalar. Penguin Books (1987). ISBN 0-14-022638-9
  • Morwood, Mike & van Oosterzee, Penny. Yeni Bir ​​İnsan: Flores, Endonezyalı 'Hobbitin' Şaşırtıcı Keşfi ve Tuhaf Hikayesi. Smithsonian Books (2007). ISBN 978-0-06-089908-0
  • Oppenheimer, Stephen. Cennetin Ötesinde: Dünya İnsanları. Constable (2003). ISBN 1-84119-697-5
  • Roberts, Alice. İnsanın İnanılmaz Seyaheti: Gezegenimize Nasıl Dağıldığımızın Hikayesi. Bloomsbury (2009). ISBN 978-0-7475-9839-8
  • Shreeve, James. Neandertal Bilmecesi: Modern İnsanın Kökenini ve Gizemini Çözmek. Viking (1996). ISBN 0-670-86638-5
  • Stringer, Chris. Türlerimizin Kökeni. Allen Lane (2011). ISBN 978-1-846-14140-9
  • Stringer, Chris & Andrews, Peter. İnsanın Evriminin Tüm Dünyası . Thames and Hudson (2005). ISBN 0-500-05132-1
  • Stringer, Chris & McKie, Robin. Afrika'dan Çıkış: Modern İnsanın Kökeni. Jonathan Cape (1996). ISBN 0-224-03771-4
  • Van Oosterzee, Penny. Pekin Adamının Hikayesi. Allen & Unwin (1999). ISBN 1-86508-632-0
  • Walker, Allan & Shipman, Pat. Kemiklerin Bilgeliği: İnsanın Kökeni Aramak. Weidenfeld ve Nicholson (1996). ISBN 0-297-81670-5
  • Wade, Nicholas. Şafak Sökmeden Önce: Atalarımızın Kayıp Tarihini Kurtarmak. Penguin Press (2006). ISBN 978-0715636589
  • Weiss, ML, ve Mann, AE (1985). İnsan Biyolojisi ve Davranışları: Antropolojik bir bakış açısı (4. bs.). Boston:. Little Brown ISBN 978-0-673-39013-4 (Not: Bu kitap, insan ve insan olmayan primatların evrimi ile fosil tarihlerini çok anlaşılabilir açıklamalarını içermektedir).
  • Wells, Spencer. İnsanın Yolculuğu: Genetik Bir Odisee . Allen Lane / Penguin Press (2002). ISBN 0-713-99625-0

Referansi[bıvırne | çımey bıvırne]

  1. http://www.talkorigins.org/faqs/homs/toumai.html
  2. http://humanorigins.si.edu/evidence/human-fossils/fossils/bar-100200
  3. http://news.bbc.co.uk/1/hi/8285180.stm
  4. http://jgs.lyellcollection.org/content/156/4/731.abstract
  5. 5.0 5.1 5.2 Şablon:Dergi kaynağı
  6. Şablon:Dergi kaynağı Key details from select sources
  7. http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/ajpa.1330720104/abstract
  8. https://www.msu.edu/~heslipst/contents/ANP440/anamensis.htm
  9. http://www.ntz.info/gen/n00467.html
  10. <references></references>

  11. Mai, L.L., Owl, M.Y., & Kersting, M.P. (2005), p.286
  12. http://www.nature.com/news/2008/080326/full/news.2008.691.html
  13. Lebatard, Anne-Elisabeth; M. Cihat Alçiçek; Pierre Rochette; Samir Khatib; Amélie Vialet; Nicolas Boulbes; Didier L. Bourlès; François Demory; Gaspard Guipert; Serdar Maydag; Vadim V. Titov; Laurence Vidal and Henry de Lumley (2014) "Dating the Homo erectus bearing travertine from Kocabaş (Denizli, Turkey) at at least 1.1 Ma"; Earth and Planetary Science Letters 390: 8-18. Şablon:Doi
  14. 14.0 14.1 14.2 14.3 14.4 14.5 14.6 14.7 14.8 14.9 http://www.pnas.org/content/early/2010/11/08/1010906107.full.pdf
  15. Qafzeh IX
  16. http://anthropology.net/2008/05/26/new-hominin-remains-from-uzbekistan-are-kinda-sorta-neandertal-like/
  17. http://humanorigins.si.edu/evidence/3d-collection/f-teshik-tash
  18. http://www.mos.org/evolution/fossils/fossilview.php?fid=54
  19. http://www.nhm.ac.uk/about-us/news/2011/september/mystery-of-a-west-african-skull-from-13000-years-ago103799.html

Gırey teberi[bıvırne | çımey bıvırne]